lördag 12 januari 2008

Hellre radioaktiv i morgon än eftertänksam idag

Svenskarna är positiva till Jan Björklunds förslag om att bygga ut kärnkraften. Enligt Aftonbladets läsarundersökning är mer än 80% av de som svarat på enkäten för kärnkraft med argument som:”Jag vill inte sitta och frysa på vintern på grund av elbrist. Vindkraftverk är ett störande inslag i naturen." Denna iq-befriade lilla mupp till människa vill nog hellre skåda ett kärnkraftverk i naturen eftersom de är sååå vackra.

Kärnkraften är bra ur miljösynpunkt är ett argument som återkommer. Och att dagens kärnkraftverk är säkrare än gårdagens. Jo, tjena.
Det är knappast något miljövänligt bränsla som man kokar vatten med. "Urans lösliga föreningar är giftiga, och det långsamma radioaktiva sönderfallet kan åstadkomma fria radikaler som är skadliga. Under det långsamma sönderfallet av uran är en av produkterna radon som kan finnas i marken. Hus som är byggda på sådan mark eller med lättbetong med uraninnehåll brukar kallas radonhus. Radon som inte vädras bort anses hälsoskadligt, eftersom även radon i sin tur sönderfaller och bildar radioaktiva s k radondöttrar. " Länk
Absolut ofarligt?

Av anrikat uran kan man också skapa plutonium för att använda i atomvapen. Å andra sidan vad är väl en atombomb jämfört med ett fult vindkraftverk!??!
Nej, det verkar som om folk i allmänhet glömt Harrisburg och Tjernobyl eller att vi ännu inte löst slutförvaringsfrågan. Jo, men det ska ligga i det "säkra" urberget säger ni. Men, då har ni inte läst geografi och lärt er att det finns inget säkert urberg. Jorden vi lever på är instabil och är i ständig rörelse.

Dessutom är det väldigt märkligt att man tycker att några terrawattimmar i utbyte mot avfall som ska lagras i tiotusentals år är en bra affär. Lite som att använda en atombomb för att värma maten. Men det kanske folk skulle göra om de fick chansen, vad vet jag många verkar ju ha skit istället för hjärna.

Vad ska vi då ha istället frågar kärnkraftsanhängarna och säger att alternativen inte räcker. Samma argument som för 30 år sedan. Å andra sidan har noll och inget satsats på att utveckla alternativ. Nä, efter folkomröstningen behövde ju inte politiker ta ansvar för en utveckling av de alternativa energikällorna. 30 år var en lång tid och vi hade nu kärnkraft.

Men våra grannar i söder har under dessa 30 år satsat på vindkraft. 20% av dansk el kommer från vinden. Och om 30 år ska hälften av all energi komma från vindkraft. Ja, Sverige kunde under dessa 30 år som förflutit satsat på vindkraft och på så sätt legat främst. Nu är vi istället nästan sämst.Eftersom vindkraftverk är så störande för naturen. Vatten och sol är andra mycket störsamma element vi inte bör använda för produktion ev el.

Att alternativ energi är det hetaste man kan investera i för tillfället verkar också ha gått vår käre Jan Björklund förbi. I Tyskland satsar staten för fullt på både vind- och solkraft. Något som skapar arbetstillfällen.
"Framgångsrik svensk solkraft är utländsk.
Varje timme, dygnet runt, året runt spottar fabriken i Gällivare ut 11-12 solcellspaneler. Farten ska dubblas."Vi anställer folk hela tiden", konstaterar marknadsansvariga Kerstin Heptaygun.- Vi kör 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan och säljer allt vi producerar, säger Kerstin Heptaygun.

Gällivareföretaget Gällivare Photovoltaic AB, ett dotterbolag till tyska börsnoterade Solarworld, har aldrig upplevt bättre tider. I år byggs 100 000 solcellspaneler och om något år ska, enligt bolaget, en utbyggnad borga för dubbel produktion.Efterfrågan på bolagets produkter är enorm, främst till följd av stort sug i Tyskland där politiska beslut gör att solpanels-investeringar lönar sig." Länk

Nej, det är bättre vi drar på oss brunskjortorna, blickar bakåt istället för framåt. Och sedan uppfyller 40-talets dröm om ett litet kärkraftverk för varje husåll. Sen så tar vi vår hummer och åker ut i skogen och slänger det utbrända kärnbränslet där det inte gör någon som helst skada. Efter detta åker vi och tokshoppar för det är vi värda då vi nu värnat om vår miljö och vår strålande framtid.
Hellre aktiv i dag än radioaktiv i morgon.

2 kommentarer:

So What ! sa...

ja om det ändå kunde bli en annan debatt än att HA KVAR..men så är det ju har man inget annat så vill man ju ha kvar det man har som fungerar utan att tänka på konsekvenserna osv. Som sagt solen den eländiga som lyser hela tiden om det gick (det borde) att använda den som enregikälla för alla,,, om alla länder gjorde en insatts att ta del av all teknik mot det istället för atomvapen och skit så...nu stoppar jag det är mer man har i sig än det men...

Anonym sa...

Hej farbror punk. De va ett tag sen. Typ senast va väl augustibuller 07 eller nått sånt. Men du kommer väl ihåg mig va? Pontus ifrån 9c på frykenskolan? Well jag saknar dig som fan som lärare för du va de bästa som fanns då lixom. Man kunde söka sig till dig om andra saker också. vill bara säga att jag saknar dig men hoppas du har de bra.